A Platán Egészségcentrum Egerben, az Északi városrészen, könnyen megközelíthető helyen található. A betegek kényelmét ingyenes parkoló szolgálja.

 

Az intézmény Eger felsővárosi részén mintegy tizenegyezer ember magas színvonalú egészségügyi ellátását biztosítja. Az egészségcentrum kétszintes, modern épületében helyet kaptak felnőtt- és gyermekorvosi rendelők, védőnők, járóbeteg szakrendelések, valamint gyógyszertár.

 

Az egészségcentrum hagyománytiszteletből az Egerben lévő több száz éves, hatalmas lombkoronás, árnyat adó fafajtáról kapta a nevét.

 

A keleti platán már az ókori perzsa kertekben nagyon fontos feladatot töltött be, ugyanis e kertek tervezésekor a fény-árnyék játéknak megvalósításában kiemelkedő szerepe volt. Egy legenda úgy tartja, hogy maga Xerxész írt egy ódát a platánfához, a görögök csodálatát kifejezve a fa iránt. Erről Handel is említést tesz híres operájában (Serse, vagy Xerxes, 1783). A növény Hippokratész fájaként is ismert, ő ugyanis Kos szigetén egy platánfa alatt tanított orvoslást. A fák árnyékot adó óriásként hazájától távol először Tremiti szigetén ültették, Diomédesz sírjához Kr.e. 5. század táján. Figyelemreméltó, hogy már ekkor is megfontolt kertépítészeti cél vezette az embereket.

 

A platánfa Eger egyik jelképe, védett példányai megtalálhatók a termálfürdőben és az Érsekkertben.